Etkili Kişisel Bakım Önerileri

Kişisel bakım, sürdürülebilir bir sağlıklı yaşam ve sosyal ilişkiler için yaşamımız içerisinde büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla hayatımızı sağlıklı ve bakımlı bir şekilde devam etmemizi sağlayan temizlik kurallarının tümünü ifade etmektedir. 

Kişisel Bakım Nasıl Olmalıdır?

Genel olarak temizliğe özen göstermek bakımlı bir kişi olmak için en önemli faktördür. Kişisel bakım herkes için geçerli temel seviyede yapmamız gerekenler haricinde, ihtiyaçlarımıza göre de farklılık gösterebilmektedir. Kişisel bakım tarifini basitçe vücut bakımı, yüz ve boyun bakımı, ağız ve kulak bakımı, el ve ayak bakımı, tırnak bakımı ve saç bakımı olarak ifade edebiliriz. Cildin ölü hücrelerden arındırılması ve gençleştirilmesi, saç bakımı ve istenmeyen tüylerin alınması kişisel bakım için yapılması gerekenler arasındadır. Bu süreçler ile sağlığımızın olumsuz yönde etkilenmesini önlerler. Kişisel bakım kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar ve özgüvenini artırır. Kişisel bakımı kıyafet bakımı ve temizliği ile tamamlayabiliriz.

Vücut Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Vücut bakımı, vücudun tüm bölgelerinin temizlenmesi ve bakım uygulanmasıdır. İlk adım olarak haftada en az üç defa duş almalıyız. Tüm vücudumuzun kirlerden arındırılmasına özen göstermeliyiz. Duş alırken vücudumuza uygun temizlik ürünleri kullanmalıyız. Duş sonrası vücudumuzun güzel kokması için spreyler kullanmalı ve nemlendirici sürerek vücudumuzun nemini korumasına yardımcı olmalıyız. İstenmeyen tüyler için epilasyon ve benzeri uygulamalar yapıp kişisel hijyenimizi sağlamalıyız. Saç bakımımız içinde iki üç günde bir banyo yapmalı ve bakım ürünleri kullanmalıyız.

Yüz ve Boyun Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sabah uyandığımızda alışkanlık olarak ilk yapmamız gereken yüzümüzü yıkamalı ve kirlerden arındırmalıyız. Yüz bakımı sağlamak için nemlendirici kullanmalı ve yüzdeki cilt problemlerini önlemek için ise yüz maskesi, tonikleme ve peeling gibi işlemleri uygulamalıyız. Boyun bölgemizin de yine yüzümüz gibi görünür olduğunu hatırlamalıyız. Yüz ve boyun bölgesi yaşlanmanın ilk belirtilerinin gözükebileceği yerlerdir. Bu yüzden yüzümüzde çıkabilecek kırışıklıkları ve boyun bölgesinde oluşabilecek sarkmaları önlemek için koruyucu ürünler kullanmalıyız. Yüzümüzü yıkamanın yanında yine cilt tipimize uygun kullanabileceğimiz ürünlerle yüz ve boyun bölgesine masajlar yapmalıyız. Yüzümüze ve boynumuza gün içerisinde elimizle müdahale etmekten ve ovuşturmaktan kaçınmalıyız. Parfüm kullanımını özellikle boynumuzda tahrişe neden olabileceğinden dolayı dozajını iyi belirlemeliyiz. Yine mevsime göre yüz ve boynumuzun soğuktan olumsuz etkilenmesine karşı önlemler almalıyız. 

Ağız ve Kulak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ağız bakımı denilince akla ilk olarak dişlerimiz gelmektedir. Yemeklerden sonra günde en az iki defa olmak üzere dişlerimizi fırçalamalıyız. Diş ipi kullanmalı ve belirli aralıklarla diş hekimine kontrole gitmeliyiz. Ağız bakımının sadece dişlerden ibaret olmadığını buna ek olarak dil, damak ve ağız içi bakımının da dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğunu unutmamalıyız. Dilimizi de yine dişler gibi diş fırçası ile yumuşak bir şekilde temizlemeli, ağız içi ve damak için ağız bakım suyu,  gargara gibi ürünler kullanmalıyız. Kulak bakımı için ise bilinenin aksine kulak çubuğu kullanmanın zararlı olabileceğini bilmeliyiz. Kulak çubukları vücudumuzun ürettiği doğal salgıyı kulağımızın iç tarafına doğru itmesine ve hatta kulak zarını hasar almasına neden olabilir. Bu yüzden kulak içine yumuşak bir şekilde pamuk yardımıyla yüzeysel temizlemeliyiz ve kulak içi temizliği ve oluşabilecek problemler için doktora başvurmalıyız. Ayrıca duş alırken ve yüzerken de kulağımıza su kaçmamasına dikkat etmeliyiz. 

El ve Ayak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Gün içinde en çok kullandığımız organımız neredeyse ellerimiz ve ayaklarımızdır. Ellerimiz hemen hemen her yerle temas halindedir. Eve geldiğimizde, tuvalet sonrasında, yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra kesinlikle yıkamayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Gün içinde ise her zaman yıkayabilmek mümkün olmadığından dezenfektan ve ıslak mendil gibi ürünler kullanmalıyız. Ellerimizin ve ayaklarımızın daha sağlıklı olması için nemlendirici kullanmakta bakım için önemli bir yöntemdir. Ayaklarımızın temizliği ve ölü derilerden arındırılması, topukların törpülenmesi de ayak bakımı için gereklidir. Duş sonrası ayakların kurulandığından emin olmalıyız. El ve ayakta oluşabilecek çatlakları engellemeliyiz. Mantar gibi sağlık problemleri varsa koruyucu önlemler almalı ve kesinlikle bir uzmana başvurmalıyız.

Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?

El ve ayak bakımın tamamlamak için tırnak bakımını ihmal etmemeliyiz. Tırnak içinde birikenleri temizlemek için tırnaklarımızı düzenli olarak kesmeliyiz. Tırnak batması gibi rahatsızlıklar olmaması için el tırnaklarımızı oval, ayak tırnaklarımızı ise düz kesmeliyiz. Tırnakları kestikten sonra törpülemeliyiz. Ayda iki kez manikür bir kez ise pedikür yaparak tırnak bakımı için gereken özeni göstermeliyiz. 

Kişisel Bakım ve Spor

Sağlıklı bir yaşam ve vücut için kişisel bakım, temizlik ve spor elbette birliktedir. Spor, vücudumuzun dengesini korumasına, hormonlarımızın düzenli çalışmasına ve hücrelerimizin oksijenle beslenmesine yardımcı olur. Sporla ve kişisel bakımla dış görünüşümüz, istediğimiz şekilde olacağından psikolojik olarak da iyi hissederiz. Böylelikle hayatımız ve sosyal ilişkilerimiz hedeflediğimiz düzeyde ilerler. Bu yüzden sporu hayatımızdan eksik etmemeliyiz. Günlük koşuşturma, iş hayatımız ve zamanımızı iyi yönetememek gibi nedenlerden dolayı spor yapmayı ve kişisel bakımı aksatmamaya çalışmalıyız. Sporu ve kişisel bakımı hayatımızın bir parçası olarak kesinlikle alışkanlık haline getirmeliyiz.